- Thread Starter Thread Starter
- #13,001
Russian air defense teams in Belgorod.
vk.com
Wreckage of a Ukrainian Peklo and Flamingo munitions. Like Russia's Banderol', much has been made of these but their use remains uncommon.
t.me
t.me
Russian light air defense planes being used to hunt Ukrainian drones. These are the ones I believe got hit in the link above.
vk.com
t.me
t.me
t.me
An interesting drone defense team, Russian, with an MRAP and a number of light vehicle. I suspect this is probably poor use of the vehicle.
vk.com
t.me
Another strange looking drone defense team, with a UAZ flatbed light truck, and twin Maxim guns in the back. It's unclear why this is the weapon choice.
vk.com
t.me
Interesting bits.
Apparently October 17th Russia broke an all time record with 268 guided bomb strikes in Ukraine.
t.me
Russia taking out a rare Ukrainian Vampire SAM.
vk.com
t.me
t.me
Ukraine took out a Russian BM-30 presumably Tornado-S.
t.me
Photos of Russian Ulan and Ulan-2 light vehicles are becoming more and more common. Note these vehicles are based on common UAZ and GAZ automotive components, just with different bodies. In principle Russia should be able to pump out tens of thousands per year without much difficulty. However the war is large, and it's unclear they can produce enough for the war effort.
vk.com
vk.com
t.me
t.me
t.me
Russian forces somewhere moving in a column of converted civilian cars.
t.me
A rare Russian LuAZ-969, a Soviet light buggy for front line use.
Russian Su-34 carrying D-30SN UMPB gliding munitions. Unlike the UMPK these aren't converted Soviet free-fall bombs but purposebuilt gliding munitions that saw use first during this war. They're likely more expensive and less plentiful, and reportedly have longer range.
t.me
A Ukrainian MiG-29 carrying a HARM, something we haven't seen in a while.
t.me
Ukraine's newly formed 15 Corps will contain 1st TerDef BDe, 44th Arty Bde, 10th Mountain-Assault Bde, 129th Heavy Mech, 143rd, 144th, 158th, all Indp. Mech Bdes, 130th Recon btln, 434rd UAV squadron, and the Chernigov border guard unit. It's unclear if this is an exhaustive list but it does appear to be similar to other Ukrainian army corps.
t.me
Ukraine's 21st Mech Bde with an Strv-122.
t.me
Ukraine's 32nd Mech with an upgraded T-64BV.
t.me
We have our first sighting of Ukrainian National Guard units with a Leo-2A4. Assuming it's in fact their tank and not just a photo-op.
t.me
Ukraine's 42nd Mech Bde operating an American M114A1 152mm towed howitzer, one of the older guns (like Russian D-1s) we see in front line service during this war. Ukraine received some of these from Portugal and some from Greece, and possibly others.
t.me
t.me
Footage of a rare ScanJack 3500 mineclearing vehicle in service with Ukraine's 47th Engineer Bde.
t.me
t.me
There are reports that British OneWeb satellites are being used to control Ukrainian unmanned boats.
t.me
Reportedly Ukraine received another batch of LLM Martlet SAMs.
vk.com
Ukraine will reportedly get Skyranger 35 AAA on a Leo-1 chassis (raising questions about availability of chassis, after all the MBTs themselves are already going to Ukraine).
vk.com
The Czech Republic intends to overhaul 30 T-72M4CZ and hand them over to Ukraine.
vk.com
Another batch of VCC-1s (M113 variants) heading from Italy to presumably Ukraine.
t.me
VK.com | VK
Wreckage of a Ukrainian Peklo and Flamingo munitions. Like Russia's Banderol', much has been made of these but their use remains uncommon.
Осведомитель
Обломки сбитой британско-эмиратской ракеты FP-5 «Milanion», легализованной на Украине как «Фламинго». Как сообщается, сбили изделие ЗРПК «Панцирь-С1». Ранее этими ракетами уже пытались бить по российской территории, чему мешала посредственная точность. Осведомитель
Военный Осведомитель
Обломок украинской ракеты "Фламинго", сбитой где-то над территорией России. Фото: @ZOV_Voevoda Военный Осведомитель
Russian light air defense planes being used to hunt Ukrainian drones. These are the ones I believe got hit in the link above.
VK.com | VK
Осведомитель
Полный репортаж «России 1», посвящённый поиску решений по противодействию украинским БпЛА-камикадзе. Осведомитель
Осведомитель
Российская "лёгкая" авиация, снаряжённая пулеметами для противодействия ударным БПЛА-камикадзе противника. Осведомитель
Военный Осведомитель
Российские легкомоторные истребители украинских дронов на базе самолетов Як-52 и Cessna 172. "Цессны" оснащены парой подфюзеляжных пулеметов ПКТ с полноценной системой наведения и прицеливания. В свою очередь, "Яки" используются как и на Украине - со стрелком в кабине, вооруженным...
An interesting drone defense team, Russian, with an MRAP and a number of light vehicle. I suspect this is probably poor use of the vehicle.
VK.com | VK
Военный Осведомитель
Мобильная огневая группа группировки войск «Север», выполняющая задачи по защите воздушного пространства в Белгородской области. На вооружении группы находятся бронеавтомобиль АМН-590951 «Спартак» и внедорожники «Нива» со спаренными пулемётными установками. Военный Осведомитель
Another strange looking drone defense team, with a UAZ flatbed light truck, and twin Maxim guns in the back. It's unclear why this is the weapon choice.
VK.com | VK
Осведомитель
УАЗ-39094 «Фермер» российской мобильной противодроновой группы со спаркой пулемётов «Максим». Осведомитель
Interesting bits.
Apparently October 17th Russia broke an all time record with 268 guided bomb strikes in Ukraine.
bmpd
Генеральный штаб ВСУ сообщил, что в течение суток 17 октября российская сторона применила рекордное за сутки количество управляемых авиационных бомб за все время их использования - 268
Russia taking out a rare Ukrainian Vampire SAM.
VK.com | VK
Военный Осведомитель
Расчёт ZALA «Ланцет» Центра «Рубикон» уничтожил ЗРК Vampire ВСУ На Сумском направлении расчётом РУК ZALA «Ланцет» Центра «Рубикон» уничтожен украинский зенитный ракетный комплекс малой дальности. Разведывательный БПЛА ZALA Z-16 обнаружил в 47 километрах от линии фронта грузовик ВСУ с...
Военный Осведомитель
Уничтожение барражирующим боеприпасом «Ланцет» центра «Рубикон» украинского ЗРК на базе грузовика DAF с пуской установкой для запуска 70-мм ракет APKWS в Сумской области. Военный Осведомитель
Ukraine took out a Russian BM-30 presumably Tornado-S.
AMK Mapping
Ukrainian drones from the "Lasar" drone group of the National Guard hit and destroyed the Russian BM-30 Smerch launcher that targeted Peresadivka, Mykolaiv Oblast last night. A reconnaissance drone monitored the launches of Smerch rockets, before relaying the coordinates of its relocated...
Photos of Russian Ulan and Ulan-2 light vehicles are becoming more and more common. Note these vehicles are based on common UAZ and GAZ automotive components, just with different bodies. In principle Russia should be able to pump out tens of thousands per year without much difficulty. However the war is large, and it's unclear they can produce enough for the war effort.
VK.com | VK
VK.com | VK
Dambiev
Вездеход "Улан" с самодельными антидроновыми решётками и станциями РЭБ. #сво #автотехника
Военный Осведомитель
Очередной новый вездеход "Улан-2" попал в кадре где-то на дороге в зоне СВО. Военный Осведомитель
Осведомитель
Еще один снимок нового лёгкого тактического автомобиля «Улан-2». Ранее мы уже отмечали, насколько важен был запуск подобных автомобилей в производство, и что бойцы на фронте, так же как и в случае с «Уланом» на базе «Нива», явно заждались подобной техники. Осведомитель
Russian forces somewhere moving in a column of converted civilian cars.
Военный Осведомитель
Так выглядят боевые машины пехоты текущего этапа войны. Военный Осведомитель
A rare Russian LuAZ-969, a Soviet light buggy for front line use.
Russian Su-34 carrying D-30SN UMPB gliding munitions. Unlike the UMPK these aren't converted Soviet free-fall bombs but purposebuilt gliding munitions that saw use first during this war. They're likely more expensive and less plentiful, and reportedly have longer range.
Военный Осведомитель
Российский многофункциональный истребитель-бомбардировщик Су-34 во время нанесения авиационного удара высокоточными боеприпасами УМПБ Д-30СН в зоне СВО. ⠍ ⠬⠘⣂⡐⠜⡊ ⡌⠉⠉⣁⣀ Фото: @Aviahub34 Военный Осведомитель
A Ukrainian MiG-29 carrying a HARM, something we haven't seen in a while.
Военный Осведомитель
Пуски уже давно публично не светившихся американских противорадиолокационных ракет AGM-88 HARM с борта украинского МиГ-29. Военный Осведомитель
Ukraine's newly formed 15 Corps will contain 1st TerDef BDe, 44th Arty Bde, 10th Mountain-Assault Bde, 129th Heavy Mech, 143rd, 144th, 158th, all Indp. Mech Bdes, 130th Recon btln, 434rd UAV squadron, and the Chernigov border guard unit. It's unclear if this is an exhaustive list but it does appear to be similar to other Ukrainian army corps.
Военный Осведомитель
Стало известно о составе 15-го армейского корпуса ВСУ. Впервые информация о существовании 15-го АК украинской армии появилась еще в марте 2025 года, однако на тот момент он лишь формировался. Теперь же стали известны точные данные о составе соединения: ▪️1-я отдельная бригада территориальной...
Ukraine's 21st Mech Bde with an Strv-122.
Танки. История и современность. Btvt.info
Процес дообладнання танку Strv 122 зі складу танкового батальйону 21-ї ОМБр⚔️ додатковим бронюванням (ДЗ «Контакт-1», решітки і складана сітка). cred
Ukraine's 32nd Mech with an upgraded T-64BV.
Тренування екіпажу Т-64БВ зр.2022 зі складу танкового батальйону 32-ї ОМБр⚔️. Танк дообладнаний «лопухами» і додатковим бронюванням МТВ з корми. На фото №5 в боєукладці механізму заряджання зображені ОБПС типу 3БМ22 «Заколка». cred
We have our first sighting of Ukrainian National Guard units with a Leo-2A4. Assuming it's in fact their tank and not just a photo-op.
Военный Осведомитель
На вооружении Нацгвардии Украины впервые засветились танки Leopard 2A4. Фото немецкой машины попало в кадр по итогам соревнований среди танковых экипажей НГУ. Ранее в рядах украинской нацгвардии появились американские БМП M2A2 Bradley ODS-SA, до того служившие исключительно в ВСУ. Военный...
Ukraine's 42nd Mech Bde operating an American M114A1 152mm towed howitzer, one of the older guns (like Russian D-1s) we see in front line service during this war. Ukraine received some of these from Portugal and some from Greece, and possibly others.
Военный Осведомитель
Старая американская 155-мм/23 буксируемая гаубица М114А1 периода Второй мировой войны на вооружении 42-й отдельной механизированной бригады ВСУ. Считается, что Украина получила 70 таких гаубиц от Греции и пять от Португалии
Dambiev
Старая американская 155-мм/23 буксируемая гаубица М114А1 периода Второй мировой войны на вооружении 42-й отдельной механизированной бригады ВСУ. Считается, что Украина получила 70 таких гаубиц от Греции и пять от Португалии
Footage of a rare ScanJack 3500 mineclearing vehicle in service with Ukraine's 47th Engineer Bde.
Военный Осведомитель
Редкая шведская бронированная колесная машина разминирования ScanJack 3500 на вооружении 47-й отдельной бригады инженерной поддержки ВСУ. Сорокотонный двухдвигательный монстр базируется на шасси финской лесозаготовительной машины, которая создана на базе американского форвардера John Deere...
Colonelcassad
Редкая шведская машина разминирования ScanJack 3500 на вооружении 47-й отдельной инженерной бригады ВСУ. Этот 40-тонный двухмоторный зверь создан на шасси финской лесозаготовительной машины, которая, в свою очередь, создана на базе американского форвардера John Deere 1710D. Сообщается, что в...
There are reports that British OneWeb satellites are being used to control Ukrainian unmanned boats.
bmpd
РИА сообщает, что ВСУ используют для управления безэкипажными катерами (БЭК) в Черном море спутниковую систему британской компании OneWeb, подобный катер захвачен в качестве трофея, сообщили РИА Новости в силовых ведомствах. По словам собеседника агентства, Украина использует эту систему в...
Reportedly Ukraine received another batch of LLM Martlet SAMs.
VK.com | VK
Ukraine will reportedly get Skyranger 35 AAA on a Leo-1 chassis (raising questions about availability of chassis, after all the MBTs themselves are already going to Ukraine).
VK.com | VK
The Czech Republic intends to overhaul 30 T-72M4CZ and hand them over to Ukraine.
VK.com | VK
Another batch of VCC-1s (M113 variants) heading from Italy to presumably Ukraine.
Из Италии появились видео транспортировки техники Х @NichoConcu Итальянские VCC-1 Camillino – по сути, это была усовершенствованная Oto Melara версия M113A1 с наклонной броней на бортах и огневыми портами, но вместимостью, уменьшенной до 7 человек десанта. Также на видео VCC-1 с дополнительной...